Uitleg over beelden van Boeddha

en andere religieuze / mystieke figuren

 

Beelden van Boeddha en andere religieuze en mystieke figuren hebben diepe betekenissen binnen verschillende culturen en religieuze tradities. Hier zijn enkele inzichten over Boeddha-beelden en andere vergelijkbare beelden:

 

Boeddha-beelden:

Symboliek van Boeddha-beelden

Boeddha-beelden zijn vaak bedoeld om de verlichte staat van Boeddha Shakyamuni uit te beelden, die zijn verlichting bereikte onder de Bodhiboom.

De handhoudingen (mudra's) van Boeddha-beelden hebben specifieke betekenissen. Bijvoorbeeld, de meditatiehouding (Dhyana Mudra) symboliseert concentratie en meditatie, terwijl de zegenende houding (Abhaya Mudra) geruststelling en bescherming symboliseert.

Verschillende Houdingen

Er zijn verschillende houdingen van Boeddha-beelden, zoals zittend, staand, liggend, en elke houding heeft zijn eigen symboliek en betekenis.

Boeddhistische Cultuur

Boeddha-beelden zijn prominent aanwezig in boeddhistische tempels en heiligdommen, waar ze dienen als objecten van devotie en meditatie.

Andere Religieuze en Mystieke Beelden:

Hindoeïstische Beelden

Hindoeïsme heeft een rijke traditie van goden en godinnen, zoals Shiva, Vishnu, Lakshmi, en meer. Beelden van deze godheden worden vaak aanbeden in tempels en huishoudens.

Christelijke Iconografie

In het christendom zijn beelden van Jezus Christus, de Maagd Maria en heiligen gebruikelijk. Deze beelden hebben specifieke attributen en houdingen die hun theologische betekenis weerspiegelen.

Taoïstische en Confucianistische Symboliek

In de Chinese religieuze tradities worden beelden van goden en filosofische figuren, zoals Confucius, vereerd. Draken en schildpadden zijn ook symbolische wezens in deze context.

Mystieke Symbolen

Mystieke tradities over de hele wereld gebruiken symbolen en beelden om spirituele ervaringen en concepten uit te drukken. Dit kan variëren van yantra's in het hindoeïsme tot de alchemische symbolen in westerse mystiek.

Beelden in religieuze en mystieke contexten fungeren vaak als focuspunten voor gebed, meditatie en reflectie. Ze dienen ook als visuele representaties van spirituele concepten en helpen gelovigen bij het verbinden met het transcendente. Het begrijpen van de culturele en symbolische betekenissen achter deze beelden kan dieper inzicht verschaffen in de spiritualiteit van verschillende tradities.

 


BEELDEN BEKIJKEN en/of  KOPEN ??

 


10 Boeddhabeelden uitgelegd. 

Geschreven door    Buddho.org

 

Wat je Boeddha betekent.

Heeft u zich ooit afgevraagd wat dat Boeddhabeeld  (of Buddha-beeld) van u betekent? Je bent niet alleen.

Wij maken en verkopen prachtige Boeddhabeelden in gereconstitueerd marmer en zijn er om u te helpen door 10 van onze populairste beelden in deze blog te tonen en te beschrijven.

Er is een verschil tussen de klassieke stijl Boeddha en de gelukkige Boeddha, ook bekend als de dikke buik of Chinese stijl Boeddha, die we hier  uitleggen; Een korte geschiedenis van Boeddha, om te beginnen zijn enkele klassieke Boeddha ‘ s

 

  • klassieke stijl Boeddha in meditatiehouding-middelgroot

 

Dit is een Indiase stijl klassieke Boeddha zittend. Zijn handen raken elkaar in een positie van perfecte ontspanning en meditatie. Dat betekent zowel evenwicht als bereiken. Zijn geknoopte haar is afgerond waaruit blijkt dat hij een Indiase stijl Boeddha in tegenstelling tot de Thaise Boeddha die meer puntige hoofden hebben. Een subtiel en mooi decoratief stuk voor uw huis.

 

     

     

     

    • heiligdom Boeddha

    Deze Boeddha is ook een Indiase stijl Boeddha als het hoofd is afgerond en niet stijgt tot een punt. Hij zit in een heiligdom.

    Hij zit op een open lotusbloem en houdt er ook een in zijn hand – de lotus is het symbool van zuiverheid.

    Hij heeft één hand opgeheven in een gebaar van geruststelling, wat letterlijk betekent dat je geen angst hebt. Om zijn nek heeft hij gebedskralen, het symbool van geluk. Aan het einde van de gebedskralen hangt een hakenkruis. Dit is altijd een sterk Boeddhistisch symbool geweest; het is het symbool voor het wiel van de wet en vertegenwoordigt onbeperkte macht.

     

     

     

     

     

    • Medium Thaise stijl meditatie Boeddha.

     

    Dit is een Thaise stijl klassieke Boeddha zittend.

    Zijn handen raken elkaar in een positie van perfecte ontspanning en meditatie. Dat betekent zowel evenwicht als bereiken.

    Ideaal voor de rustige hoek van uw huis. Zijn geknoopte haar eindigt in een punt waaruit blijkt dat hij een Thaise Boeddha is, anders dan de Indiase stijl Boeddha ‘ s met afgeronde hoofden. Thaise Boeddha ‘ s hebben ook hoog gedecoreerde gewaden, en worden vaak afgebeeld in zittende of knielende posities.

     

     

    • jonge Tibetaanse stijl, biddende Boeddha.

     

    Dit is een ander type van Boeddha zoals ik zeker weet dat je gemakkelijk kunt zien.

    Tibetaanse Boeddha ‘ s worden meestal, maar niet altijd afgebeeld als jonge mannen. Deze Boeddha zit met zijn handen die elkaar aanraken in een gebedshouding.

    Hij heeft een volledige set gebedskralen om zijn nek die geluk vertegenwoordigen. Dit brengt geen rijkdom, maar welzijn. In het algemeen betekent geluk binnen het boeddhisme symboliek welzijn. Want als je dat hebt, zal de rest van wat je nodig hebt volgen.

    nu gaan we naar een andere stijl van Boeddha.

    Er is enige onenigheid met het feit dat de dikke/gelukkige/Chinese Boeddha een Boeddha wordt genoemd en hoewel het waar is dat historisch gezien dit type standbeeld niet overeenkomt met de uiterlijke tekenen van een klassieke Boeddha, is er verdienste om hem in de Boeddha familie te hebben.

    • Laid back Chinese stijl Boeddha of good fortune.

     

    Dit is een dikke buik good luck Boeddha in de Chinese stijl.

    Deze mooie en zeer gedetailleerde Boeddha is ontspannen; hij staat op zijn rug op een basis van Chinese munten en kommen beide items symboliseren geluk, maar in de boeddhistische zin.

    In het boeddhisme is elke verwijzing naar geld en fortuin altijd representatief voor fortuin in de zin van welzijn. Als je genoeg voor vandaag de rest zal volgen, is de algemene filosofie aan het werk hier.

    Hij heeft een reeks gebedskralen in de ene hand die even goed geluk vertegenwoordigen. In de andere hand houdt hij een kom die welwillendheid vertegenwoordigt.

     

     

    • Medium reizende Boeddha

     

    Chinese stijl reizen Boeddha met een staf en zak symboliseren zijn reis door het leven.

    Hij draagt ook een watervaas die het water van leven en geestelijk welzijn voorstelt.

    Deze Boeddha staat met zijn voeten uit elkaar, dit symboliseert goede Heide; laat slechte humeur het lichaam verlaten.

     

     

    • Chinese Stijl, Gelukkig Reizende Boeddha.

     

    Weer een reizende Boeddha, maar deze keer groter en met meer decoratie.

    Zijn voeten zijn gescheiden, wat symboliseert dat hij de slechte humeur loslaat.

    Hij heeft twee symbolen op de achterkant van zijn gewaad de bovenste betekent een goede gezondheid en de onderste betekent welzijn.

    Hij heeft gebedskralen die, als je aandacht hebt besteed aan de andere Boeddha ‘ s en hun symbolen op deze pagina, veel geluk in het boeddhisme voorstellen. Zoals we al hebben besproken betekent geluk niet geld, maar welzijn.

    Er is ook een kleine watervaas die zijn geestelijke rijkdom en het water des levens voorstelt.

    • Happy Boeddha op Drakenbasis

     

    Dit is een mooie en zeer gedetailleerde Boeddha; hij zit op een basis van twee verstrengelde draken. Draken worden vaak afgebeeld met een juweel, dat de leer van Boeddha vertegenwoordigt.

    De Boeddha heeft een set gebedskralen in zijn hand, om geluk voor te stellen, wat, zoals u nu weet, geluk niet geld maar welzijn betekent.

    Op zijn rug staat het symbool van het wiel van de wet, soms vertegenwoordigd door een hakenkruis, maar op deze Boeddha afgebeeld als het volledige wiel, staat het voor onbeperkte macht.

     

     

    • Dikke buigvormige Boeddha met een vleermuis

     

    Dit is een mooie medium decoratieve dikke buik lucky Boeddha, decoratief en kalmerend. Boeddha in Chinese stijl met een dubbele lengte van gebedskralen voor geluk, in het boeddhisme betekent geluk welzijn nooit geld.

    Ook in zijn rechterhand is een vleermuis een sterk Boeddhistisch symbool van welzijn.

     

     

     

    • Fat bellied, Chinese Stijl Anti-Stress Boeddha

     

    Chinese Stijl Anti-Stress Boeddha met beide handen in de lucht, duwen tegen de kwalen en spanningen van de wereld Betekenis tegen alle stress. Niet typisch Anti stress zoals we het in de westerse wereld begrijpen.

    Deze Boeddha die met zijn voeten staat, staat symbool voor een goede Heide; laat alle slechte humeur het lichaam verlaten.

     

    MAG IK EEN BOEDDHA BEELD VOOR MEZELF KOPEN?

     

    "Een Boeddha mag je niet kopen"  

     

    Dit is een van de meest geplaatste opmerkingen die mijn collega’s en ik horen als mensen onwetend een Boeddha beeld staan te bekijken. Ik vraag dan altijd aan de persoon in kwestie

    “En waarom mag je die dan niet kopen?“ waarop het geijkte antwoord is “want dat brengt ongeluk”. Natuurlijk ben ik dan nog steeds niet uit het veld geslagen, ik ga namelijk al langer mee dan vandaag. Ik vraag dan “en wie zegt dat dan?“ Waarop steevast wordt geantwoord; dat zeggen "ze”. Goed, ik kan dan nog gaan vragen wie “ze” zijn maar meestal kom je dan uit bij “hun” of “de mensen”. Hier schieten we dus niet veel mee op. Ik stel dan ook regelmatig voor dat ze de Boeddha gratis van mij krijgen als ze de verpakking voor een gelijk bedrag betalen. Hieruit kun je al op maken dat het onzin is dat je een Boeddha niet mag kopen. Ik ga hier even een uitleg geven hoe het verhaal de wereld (en vooral Nederland) is ingekomen en waarom dit een eigen leven is gaan leiden.

    Het verhaal dat je een Boeddha niet zelf mag kopen, komt nergens ter wereld zo vaak voor als in Nederland. Als je in Azië zegt dat je een Boeddha niet mag kopen omdat hij ongeluk brengt, kijken de meeste mensen je aan of ze water zien branden. Dit geldt overigens niet voor Indonesië, hier zou het kopen van een Boeddha ook ongeluk brengen (klein feit is dat hier slechts een minderheid van 1% Boeddhist is, en dat Indonesië meer dan 400 jaar een Nederlandse kolonie is geweest). Dat is vreemd.... waarom mag dat niet in Indonesië maar wel in bijvoorbeeld Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, China, India en nog veel meer landen?

    Toen onze jongens van Jan Pieterszoon Coen de zeven zeeën afvoeren in naam van de Verenigde Oost-Indische Compagnie hadden ze één doel en dat was zo snel mogelijk handel drijven met de bevolking waar aan land werd gegaan. Zo was elk VOC schip uitgerust met minimaal een tolk of taaldeskundige die zo snel mogelijk probeerde de taal onder de knie te krijgen. Tot op heden zijn wij Nederlanders nog steeds van mening dat je het beste handel kunt drijven met een ander land als je de taal machtig bent. Dus er werd vaak met man en macht aan vertalingen gewerkt, zo ook in het vroegere Siam. De Nederlanders die toen al vrijwel geheel Indonesië hadden gekoloniseerd gingen begin 17e eeuw handel drijven met Siam. Behalve rijst, hout en dierenhuiden, werden er ook kunstschatten verhandeld. De VOC was dan ook een van de eerste die Boeddha beelden en andere kunstvoorwerpen terug brachten vanuit Birma, Thailand en Cambodja naar Europa.

    In het Pali, Sanskrit, en ook in het Thais wordt gesproken van  “may seu prah” . En hier is waar het fout ging, deze uitspraak kun je op twee manieren vertalen, je kunt het vertalen als:

    “Een Boeddha mag je niet kopen” en als “Een Boeddha kun je niet kopen.”

    Nu zullen ze bij de VOC wel gezegd hebben 'hoezo wij kunnen alles kopen', maar dit is niet wat er mee wordt bedoeld. Je kunt een Boeddha niet kopen omdat Hij niet stoffelijk is, je kunt Hem nooit bezitten, en als je sterft zal Boeddha er nog steeds zijn. Een Boeddha krijg je te leen, in Thailand gaan ze ook nooit een Boeddha kopen, een Thai zegt altijd (vrij vertaald) ik ga een Boeddha huren.

    Je mag dus gerust een Boeddha kopen voor de rest van je leven, je mag hem verkopen en je mag hem weggeven. Er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Een Boeddha beeld is geen “ding”, als je een Boeddha krijgt, is het niet netjes om hem door te verkopen, het is veel beter om een Boeddha weg te geven, als je dit doet geef je namelijk ook iets van jezelf en wens je een ander veel geluk.

    Wat veel belangrijker is dat je een Boeddha beeld met respect behandelt, je zet hem niet op de grond en je hangt er geen vuile was overheen. Je zet hem niet op de slaapkamer en verplaatst hem niet met je voeten.

    O ja nog iets, over dat “want dat brengt ongeluk”. Het Boeddhisme is geen VooDoo. Wat betreft geluk en ongeluk zijn er veel waarheden maar ook veel onwaarheden, dus als er een keer iets fout gaat is er altijd wel een reden voor te vinden. Zo ook wanneer je een Boeddha koopt. Het is altijd makkelijk om iets of iemand de schuld te geven, maar een Boeddha brengt geen ongeluk, ook niet als je hem koopt. Er is niets negatiefs aan het Boeddhisme en er is geen enkele monnik die je iets slechts wenst, alleen veel geluk en wijsheid.

    (Bron: Koos Vlamings)

    Een Boeddha beeld staat ergens voor, het heeft een betekenis, een symboliek. Voor ieder mens heeft het eigenlijk een mooi symboliek, juist omdat we allemaal mens zijn en deel uitmaken van het leven. Of je nu Boeddhist bent, of Katholiek.
    De beelden staan met hun uitgebreide betekenis op onze site vermeld. Zo koop je (of geef je) niet alleen een mooi beeld of een kunstwerk, maar ook de betekenis ervan. Hoe mooi is dat?
    Zeker als het refereert naar een universele liefdevolle en wijze levenshouding.
    Denk aan betekenissen of symbolieken zoals geluk, liefde, voorspoed, genezing, de wens voor een lang leven, een goede gezondheid of bescherming. 

    Waarom zou je dan jezelf niet alle geluk toewensen? Is dat geen liefde voor jezelf?

    Dat wens ik iedereen toe.

    (Bron: Antoine van Staveren)

     

    Waarom zijn er zoveel verschillende Boeddhabeelden? 


    Het Boeddhisme is een geloof dat in vele landen en regio’s voorkomt en daardoor veel verschillen kent. Toch zijn er ook een aantal kenmerken die voortkomen uit de Indiase origine en voorkomen in alle verschillende vormen boeddhabeeldjes. Een van die kenmerken zijn de houdingen van een Boeddhabeeld. Iedere houding staat voor een belangrijke boodschap of les en zijn universeel voor alle vormen van boeddhisme.  

    Deze houdingen heten MUDRA'S

     

    Mudra's zijn houdingen van het lichaam die de een of andere invloed hebben op de lichaamsenergieën, of je stemming. In de meeste gevallen worden de handen en vingers in een behaalde positie gehouden, maar het hele lichaam kan ook deel van de mudra uitmaken.

    De meest bekende mudra's zijn waarschijnlijk die welke gedaan worden tijdens meditatie. Je zit in de lotushouding (of in kleermakerszit) en plaatst of de handen op de knieën, waarbij de toppen van de duimen en wijsvingers elkaar raken, of de handen in de schoot, met de vingers van de rechterhand rustend op de linkerpalm. Maar ook het christelijke vouwen van de handen om te bidden is een mudra, en het "Namaste" indiase begroetingsgebaar (dat ook voor bidden gebruikt wordt), waar de handen voor de borst gehouden worden, met de handpalmen tegen elkaar.

    Het vouwen van de handen brengt je aandacht naar binnen, terwijl het hart geopend wordt. Het indiase begroetingsgebaar brengt je in een respectvolle stemming.

    Sommige mudra's worden spontaan gedaan door mensen, zoals de Hakini mudra, waar de toppen van alle vingers van de rechterhand de corresponderende vingertoppen van de linkerhand raken.

    Mudra's zijn in het Oosten sinds duizenden jaren in gebruik, in het bijzonder bij het Boeddhisme. Boeddha-beeldjes hebben vaak de handen in bepaalde houdingen. Ze werden en worden nog steeds gebruikt als spirituele oefening, als een manier om verlichting te bereiken.

    Ze worden echter ook gebruikt voor fysieke klachten.

    Mudra's gebruiken

    Doe een mudra voor tenminste een aantal minuten, om deze te gebruiken. Het is gewoonlijk effectiever om ze wat langer te doen, bijvoorbeeld zo'n 15 minuten. Je zou die tijd over de dag kunnen spreiden, maar deze ook deel van je meditatie kunnen maken.

    Doe de vingerposities met beide handen, tegelijkertijd. Dit zal een krachtiger effect hebben dan een mudra met slechts een hand doen.

    Sommige mudra's zijn simpel genoeg om ze zelfs met je handen in je zakken te doen, zoals de set van vier mudra's. Je kunt deze overal doen wanneer je het gevoel hebt dat je ze kunt gebruiken, zonder aandacht te trekken.

    De  5 meest voorkomende mudras

    Abhaya Mudra: 

    Het Abhayamudrā "gebaar van onbevreesdheid" is een mudrā (gebaar) dat het gebaar van geruststelling en veiligheid is, dat angst verdrijft en goddelijke bescherming en gelukzaligheid verleent in het hindoeïsme, boeddhisme en andere Indiase religies. De rechterhand wordt rechtop gehouden en de handpalm is naar buiten gericht.  Dit is een van de vroegste mudrā's die is afgebeeld op een aantal hindoeïstische, boeddhistische, jaïnistische en sikh-afbeeldingen.

    De abhayamudrā (施無畏印) staat voor bescherming, vrede, welwillendheid en het verdrijven van angst. De hindoegod Nataraja wordt afgebeeld met de tweede rechterhand die de Abhaya Mudra maakt, die bescherming biedt tegen zowel kwaad als onwetendheid aan degenen die de gerechtigheid van dharma volgen. In het Theravada-boeddhisme wordt het meestal gemaakt met de rechterhand geheven tot schouderhoogte, de arm gebogen en de handpalm naar buiten gericht met de vingers rechtop en samengevoegd en de linkerhand naar beneden hangend terwijl je staat. In Thailand en Laos wordt deze mudra geassocieerd met de Wandelende Boeddha, vaak afgebeeld met beide handen die een dubbele abhayamudrā maken die uniform is.

     

    De abhayamudrā werd waarschijnlijk vóór het begin van het boeddhisme gebruikt als een symbool van goede bedoelingen, waarbij vriendschap werd voorgesteld bij het benaderen van vreemden. In de kunst van Gandhara is het aanwezig bij het tonen van de handeling van het prediken. Het werd ook gebruikt in China tijdens de Noordelijke Wei- en Sui-tijdperken van de 4e en 7e eeuw. 

    Het gebaar werd door Gautama Boeddha gebruikt om de olifant te onderwerpen wanneer hij werd aangevallen door een dronken olifant die door Devadatta was afgezet (sommigen zeggen door Ajātasattu),zoals te zien is in verschillende fresco's en geschriften.  In het Mahayana-boeddhisme combineerden goden het vaak met een andere mudrā met de andere hand.

    Bhumisparsha mudra:

    Bhumispara mudra is een handgebaar, waarvan wordt gedacht dat het door Siddhartha Gautama (Boeddha) is aangenomen op het moment van zijn verlichting. Als zodanig wordt deze mudra vaak afgebeeld in beelden en houtsnijwerk van Boeddha in meditatie. Vertaald uit het Sanskriet als het 'gebaar van het aanraken van de aarde', is bhumispara mudra symbolisch voor Boeddha's triomf over verleiding door de demonenkoning Mara.

    Er wordt aangenomen dat de aarde getuige was van deze gebeurtenis als gevolg van het feit dat Boeddha zijn rechterhand liet zakken, en daarom staan beelden van Boeddha in bhumispara mudra bekend als de "aardegetuige"

    Dhyana mudra:

    Dhyana mudra is een heilig handgebaar of 'zegel', dat tijdens yoga- en meditatiebeoefening wordt gebruikt als een middel om de stroom van vitale levenskrachtenergie die bekend staat als prana te kanaliseren. Dhyana mudra is een van de meest bekende en meest beoefende handgebaren, te vinden in verschillende religieuze en spirituele tradities zoals het boeddhisme, het hindoeïsme en yoga.

    Dhyana mudra is een hasta mudra, wat betekent dat het wordt uitgevoerd met de handen. Het kan worden beoefend in elke stabiele zittende houding, zoals sukhasana (gemakkelijke houding) of padmasana (lotushouding). Het wordt uitgevoerd door de rechterhand op de linkerhand te laten rusten, de handpalmen naar boven gericht en de duimen iets opgetild zodat de uiteinden elkaar raken.

    Dhyana mudra heeft geen contra-indicaties en kan daarom door iedereen op elk moment worden beoefend. Voor maximale voordelen moet deze mudra dagelijks worden beoefend tijdens meditatie gedurende ten minste 30 minuten.

    Dhyana mudra wordt soms ook yoga mudra of samadhi mudra genoemd.

    Dharmachakra mudra:

    Dharmachakra Mudra is een handgebaar dat door Boeddha werd gebruikt tijdens zijn eerste preek na zijn verlichting. De mudra vertegenwoordigt de continue stroom van energie en symboliseert het Wiel van Dharma. Het wordt gevormd wanneer de duim en wijsvinger van beide handen elkaar aan hun uiteinden raken om een cirkel te vormen. De mudra staat ook bekend als het Wiel van Dharma Mudra.

    Varada Mudra:

    beide handen op de hoogte van het middel  met de palmen naar buiten, rechterhand omhoog en de linkerhand naar beneden.

    De varadamudra (Sanskriet: वरदमुद्रा, geromaniseerd: varadamudrā) is een mudra, een symbolisch gebaar dat voorkomt in de iconografie van Indiase religies. Het duidt op een handgebaar en symboliseert het uitdelen van gunsten. Het wordt voorgesteld door de handpalm die naar buiten wordt gehouden, met de vingers uitgestrekt en naar beneden gericht. Soms ontmoeten de duim en de wijsvinger elkaar en vormen ze een cirkel. 

    De varadamudra en de abhayamudra zijn de meest voorkomende van verschillende andere mudra's die worden gezien op goddelijke figuren in de kunst van Indiase religies.

    Dit zijn de vijf meest bekende mudras maar er zijn ook andere vormen zeer bekend zoals de liggende boeddha in Wat Po in Bangkok. Hier ligt de boeddha met de linkerarm naast het lichaam terwijl de rechterarm het hoofd ondersteund. 

    Deze houding wordt ook wel de Paranirvada genoemd. Wanneer een boeddha deze houding aanneemt, staat het voor de laatste levensfase van Gautama de Boeddha. Op zijn sterfbed lag Siddharta zogezegd op zijn zij met zijn rechterhand onder zijn hoofd.

    Hoe zit het dan met de lachende boeddha?

    De lachende, happy of Chinese boeddha is eigenlijk een boddhisattva. Een boddhisattva is een verlicht wezen of heroïsch persoon die streeft naar het verkrijgen van het Boeddha-schap. Alhoewel de happy boeddha geen boeddha voorstelt wordt deze afbeelding toch aanvaard door menigen omdat het staat voor geluk, vreugde en tevredenheid.

     

     

    Waar kun je een Boeddhabeeld het beste neerzetten?

    Of je nu kiest voor een happy boeddha of een mediterende Thaise boeddha, voor alle boeddha’s geldt dat je deze niet overal kunt neerzetten. Houd bij het plaatsen van de boeddha een aantal regels in de gaten:


    * Zet de boeddha altijd op een hogere plaats zodat hij je huis of kamer kan overzien.

    Ook moet de boeddha niet omgeven worden door rommeltjes en betekenisloze zaken. Een Boeddhabeeld is niet blij als hij naast je peper- en zoutstelletje moet staan.


    * Geef je boeddha een ereplaats.

    Hij kan het belangrijkste onderdeel zijn van je eigen altaar en omgeven worden door kleinere andere items zoals heilige kaarsen wierook of je geluksmuntjes


    * Zet de boeddha met zijn gezicht richting de voordeur.

    Zo houd je slechte invloeden buiten de deur. Iedereen die binnenkomt en de boeddha ziet zal, bang voor het kwaad, onmiddellijk vluchten.


    * Plaats een boeddha op je bureau waar je normaal je werk of creatieve activiteiten doet.

    Boeddha zal je hier bij helpen en zal je creativiteit en denkvermogen positief beïnvloeden. Ook hiervoor geldt dat je de boeddha dan het beste op een verhoging kunt zetten.


    * Geef je tuin een boost door hier een boeddha neer te zetten die de hele tuin overziet.

     

    Je boeddha zorgt voor versnelde groei door de energie te bundelen in je tuin. Zorg er wel voor dat je een echte tuinboeddha hebt en dat geen boeddha is die zal barsten in de winter of zal verkleuren in de zon.


    * Geef je Boedha een troon in het midden van je huis.

     

    Je hele huis zal positief beïnvloed worden . Door de boeddha in het middelpunt van je huis te plaatsen zal de energie gaan stromen. Zorg er wel voor dat er geen blokkades zijn die de energie op enige manier blokkeert.

     

    Waarom heeft een Boeddhabeeld lange oren? 

    Boeddha werd geboren als Siddhartha, de zoon van een bevoorrechte familie. In die tijd was het gewoon om rijkdom te laten zien door grote zware oorringen. Op gegeven moment besloot boeddha om afstand te doen van zijn rijkdom, zijn hoofd kaal te scheren en zijn juwelen weg te geven. Ook droeg hij toen niet meer de grote oorbellen maar zijn oorlellen bleven wel uitgerekt. Deze oorlellen staan daarmee voor een belangrijke wijsheid uit het boeddhisme. Je kunt namelijk vrijheid bereiken door afstand te doen van materiële bezittingen. 

    bron van bovenstaande teksten komen en zijn een selectie van internet

    BEELDEN BEKIJKEN en/of  KOPEN ??